Uzun süre hareketsiz kalmak, düzenli egzersiz yapılsa da kalp sağlığını etkiliyor

Sağlık Haberleri: Hareketsiz Kalmanın Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, uzun süre hareketsiz kalmak, düzenli egzersiz yapan bireylerde bile kalp yetmezliği riskini artırıyor. ABD’deki Massachusetts General Hospital’da gerçekleştirilen bu araştırmada, Birleşik Krallık biyobankasındaki 90 bin katılımcının sağlık verileri incelendi. Bileğe takılan bir ivmeölçer ile 7 gün boyunca takip edilen katılımcıların %56’sı kadın ve günlük ortalama hareketsizlik süreleri yaklaşık 9,5 saat olarak belirlendi.

Yapılan araştırma, hareketsizlik süresinin artmasıyla atriyal fibrilasyon (AF), miyokard enfarktüsü (ME) ve kalp yetmezliği (KY) gibi kalp hastalıkları riskinin arttığını gösterdi. Haftalık önerilen 150 dakikalık fiziksel aktiviteyi gerçekleştiren bireylerde AF ve ME risklerinin azaldığı ancak KY ve kalp hastalığına bağlı ölüm riskinin yüksek kaldığını ortaya koydu.

Araştırmanın yazarlarından Shaan Khurshid, halk sağlığı politikalarının hareketsizliği azaltmaya odaklanması gerektiğini belirterek, günde 10,6 saatten fazla hareketsiz kalmamanın kalp sağlığı için asgari bir hedef olabileceğini vurguladı. Brown Üniversitesi Aile Hekimliği Bölümü’nden Charles Eaton ise araştırmanın hareketsiz yaşamın sağlık üzerindeki tehlikelerine dair güçlü kanıtlar sunduğunu kaydetti. (DHA)